Waarom vieren wij carnaval.

Achtergrond van Carnaval

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.

Waarom christenen geen carnaval vieren?

Dit komt omdat in de provincies onder de rivieren de meeste Rooms-Katholieke Christenen wonen. Mensen met het Rooms-Katholieke geloof bleven het feest vieren, terwijl de protestanten (die meer boven de rivieren woonden) het verboden.

Wat is het verhaal achter carnaval?

Carnaval komt van het Italiaanse carne levare, wat zoiets als ‘het wegnemen van het vlees’ betekent. Tijdens carnaval vieren we dat we nog één keer los kunnen gaan voordat de sobere vastentijd voor Pasen begint. Carnaval was vroeger dus letterlijk het laatste feest voordat het vlees werd afgenomen.

Waarom 40 dagen vasten?

Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen. Hij leefde veertig dagen onthecht, zodat Hij zich helemaal kon openstellen voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.

Wat mag je niet eten op Aswoensdag?

Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt.

Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.

Is carnaval het feest van de duivel?

Op Aswoensdag werd volgens de volksoverlevering bovendien de duivel wegens zijn dwaling tegen de Goddelijke orde uit de hemel geworpen. Vandaar wel ook dat de festiviteiten op de dagen voor die woensdag, waardoor de duivel in zekere mate uitgedreven worden zou.

Waarom zijn de kleuren van carnaval rood geel en groen?

Vlag Mestreech en versiering kopen? | Rood Geel Groen

Het zijn de kleuren van de narren die koningen en hoven al eeuwen plezier en gekkigheid gaven die heten ook wel zottekoppen. De kleur rood staat voor alle aardse basale zaken. Geel is de kleur van humor. Groen is de kleur voor het nieuwe leven.

Wat is de betekenis van het woord carnaval?


Dit betekent letterlijk “vlees” en “vaarwel” en is een verwijzing naar de vastenperiode. Een andere uitleg zou zijn dat het woord carnaval is afgeleid van de woorden “carne valere”, wat “vlees regeren” betekent en verwijst naar de periode waarin vlees regeert.

Veel bier, weinig slaap, vettig eten en af en toe een hijs van een sigaret. Voor de gemiddelde carnavalsvierder hoort het erbij, maar het is een aanslag op het lichaam.  En dat nemen veel feestvierders op de koop toe.

Niet zo gek. “Slaaptekort, ongezond eten en slechte hygiëne dragen bij aan een negatief effect op je afweersysteem. Samen met allerlei andere factoren die je tijdens carnaval ondermijnt, vergroot dat de kans op het oplopen van een virus of infectie.” Daar kun je je tegen weren. Zowel vooraf, als tijdens carnaval. Al geeft het pas het optimale resultaat als je de gezonde levensstijl dagelijks toepast en niet enkel de twee weken voor carnaval op je gezondheid let.

Tips om van tevoren weerstand op te bouwen en om tijdens carnaval de kans om ziek te worden te verkleinen:

1. Gevarieerd eten

“Vooral fruit en groenten zijn belangrijk. De vitaminen en andere stoffen die daarin zitten, vormen eigenlijk de bouwstenen voor je afweersysteem. Bovendien bestrijden de antioxidanten de schadelijke stoffen uit vet eten. Ook tijdens carnaval kun je met gezonde voeding veel compenseren. Neem eens een extra stuk fruit bij het ontbijt.”

2. Veel bewegen

“Sporten is goed voor je. Door dagelijks een half uur te bewegen, komen er allerlei stoffen vrij die een positief effect hebben op de weerstand. Uit onderzoek blijkt dat een mens die meer beweegt, over het algemeen minder vaak ziek is.”

3. Goed slapen

“Het advies is om minimaal zes uur te slapen en om te streven naar acht uur per nacht. In je slaap herstelt je lichaam en dus ook je weerstand. Als je lichaam uitgerust is, kan het virussen en bacteriën beter weren.”

4. Ontspannen

“Emotionele stress kan je afweersysteem verzwakken. Ik adviseer over het algemeen patiënten om meer te bewegen, of om tijd te nemen voor een andere vorm van ontspanning, zoals het lezen van een boek. Dat is tijdens carnaval misschien niet haalbaar, maar van tevoren wel.”

5. Drink genoeg water

“Water heb je sowieso nodig om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Maar bij het drinken van veel alcohol, is het extra belangrijk om het vocht in je lichaam op peil te houden. Alcohol droogt uit en dat veroorzaakt onder meer hoofdpijn.”

6. Let op hygiëne

“Veel virussen en bacteriën worden overgedragen via vieze handen. Door regelmatig je handen te wassen met zeep, kun je de kans op infecties beperken. Nog beter is natuurlijk om op de hygiëne van je gehele lichaam te letten.”

Vier jij carnaval met aansluitend 40 dagen vasten?

 

 

 

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.