Pieker jij ook?

Beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen, we hebben en kennen ze allemaal wel. Sommige overtuigingen omtrent slaap kunnen heel hardnekkig zijn.

Slaapangst:

Als je last hebt van slaapangst, ook wel psychofysiologische slapeloosheid, ben je ervan overtuigd dat je niet in slaap kunt vallen. Kenmerkend aan slaapangst is dat je steeds meer spanning in je lijf voelt bij activiteiten die je doet rondom bedtijd, zoals tandenpoetsen of je laatste kop thee drinken.

Hoe kom ik van mijn Slaapangst af?

Zoek je kleren voor de volgende dag alvast uit.

Pak je tas voor je werk alvast in.

Leg je belangrijke spullen voor de volgende dag klaar (sleutels, portemonnee en mobiele telefoon).

Bereid het ontbijt alvast voor.

Ga ’s avonds douchen in plaats van ’s ochtends.

Leg er niet teveel nadruk op.

Schakel de hulp van een slaapcoach in.

Malende gedachtes:

Stemmetjes, stemmetjes in je hoofd. Doe ik het wel goed genoeg, had ik het niet beter anders moeten doen, ik moet slapen want ….. We kunnen ons allemaal druk maken over van alles en nog wat als we naar bed gaan.

Hoe los je dit op:

Stop je malende gedachten met de veelgebruikte ‘gedachten stop methode’. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals ‘de’; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).

Je kunt ook een boekje en een pen naast je bed neerleggen. Als je weer ligt te piekeren, schrijf je gedachtes op. Kun je er direct iets in veranderen? Vaak niet, dus waarom laat je het je slaap beinvloeden. Slaap goed en in de morgen heb je er een andere kijk op of schiet de oplossing je zomaar te binnen.

Ik slaap al een paar nachten slecht/niet:(beperkende overtuiging)

Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt. Slaap is namelijk een eerste levensbehoefte. Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker. Je omgeving zal het ook merken: kort lontje, niet vrolijk, je kunt het zelf wel aanvullen. Het gevolg kan zijn dat je tegen de nacht op gaat zien en de overtuiging krijgt dat je vanavond ook wel slecht/niet zal slapen. Zo ontstaat slaapangst.

Hoe doorbreek je een slecht slaappatroon?

Om een verstoord slaapritme te herstellen, is het belangrijk om het verkeerde slaapritme te doorbreken. U krijgt uw goede slaapritme terug door regelmaat toe te passen. Ga elke dag op hetzelfde uur naar bed en sta op hetzelfde uur op. Ga op tijd slapen, in ieder geval voor middernacht. Veel licht overdag houdt je biologische klok scherp. In de donkere maanden van het jaar is blootstelling aan voldoende (dag)licht extra belangrijk. Zit je overdag vaak in een donkere ruimte? Overweeg dan de aanschaf van een daglichtlamp. Dim ‘s avonds het licht:als de lichtgevoelige cellen in je ogen ‘s avonds minder licht krijgen, begint je lichaam met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Fel licht of tot laat voor een computerscherm zitten, verstoort je biologische klok. Zorg daarom dat je de verlichting in huis ’s avonds dimt en stop in elk geval twee uur voor het slapengaan met het gebruik van computers, tablets en smartphones.

Blijf je een slecht slaappatroon houden dan kan lichte medicatie via de huisarts de cirkel doorbreken. Wil je geen medicatie slikken overweeg dan om een slaapcoach op te zoeken. Samen kun je kijken naar wat je precies uit je slaap houdt.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.