Heb jij het warm?

Heb jij het warm en kun je daardoor moeilijker slapen, deze tips kun je gebruiken om beter de nacht door te komen.

Plastic Fles

Vul een plastic fles met water en leg deze in de vriezer. Leg deze ingepakt in bv een plastic tas aan het begin van de avond in je bed. Zo blijf je heerlijk koel en val je makkelijker in slaap.

Drank

Drink geen koude dranken. Je lichaam zal de kou moeten omzetten in warmte, waardoor jij het ook warmer krijgt. Maak eens een verfrissende drank zoals muntthee die ook nog eens je dorst lest. Water is altijd goed om te drinken maar zal waarschijnlijk snel vervelen met warm weer. Geef het een smaakje met wat fruit.

Beweging

Blijf bewegen ondanks de warmte. Ga fietsen of een blokje om wandelen. Tuinieren is ook goed om je energie kwijt te raken. Teveel energie, geen slaap. Neem je tijd voor dingen maar doe ze wel.

Avond

Maak de avond gezellig. Als jij ontspannen bent zul je makkelijker in slaap vallen

Polsen

Voel je je niet zo lekker door de warmte? Steek je polsen onder koud stromend water. Door het stromende koude water krijg je gauw een ander gevoel. Er zijn ook spuitbusjes te koop met water om je gezicht af te koelen.

Kleding

Kies voor natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen kleding. Je blijft koel en het neemt vocht op.

Voeding

Veel vrouwen kiezen er nu voor om sla te eten. Op zich niet verkeerd maar het heeft amper voedingswaarde. Hierdoor kun je je met warm weer slap gaan voelen. Zorg liever voor voeding met meer vitamine en mineralen die door warmte hard nodig zijn.

Warmte uitslag

Je weet wel, die vervelende rode bultjes die jeuken. Zorg er als eerste voor dat je uit de warmte gaat en een koele plek opzoekt. De jeuk kun je verminderen met de volgende tips:

 • Snij een komkommer of aardappel in plakjes en leg deze op de huid. Je kunt de komkommer of aardappel ook pureren en er een soort crème van maken.
 • Wrijf je huid in met een mix van kokosmelk en yoghurt.

Goedkope Airco

Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor je ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom. Dit kun je ook in je slaapkamer toepassen zodat je lekkerder slaapt.

Met deze tips moet je goed de warmte kunnen trotseren en beter kunnen slapen.

Wil je meer tips? Word dan lid van de besloten facebook groep Anders Slapen.

O, die eerste rot nacht.

O, die eerste rot nacht als je op vakantie of een weekend weg bent. Andere omgeving, ander bed, ander kussen. Veel mensen hebben slaapproblemen bij verandering van omgeving.

Eerste nacht effect:

FNE staat voor First Night Effect, oftewel: ‘eerste nacht effect’. Het is natuurlijk heel rot, maar je hersenen doen dit eigenlijk om je te helpen. Het is een soort waakzaamheid die als beschermer dient. Je kent immers de geluiden in je nieuwe omgeving niet. Dus mocht er iets van dreiging op je nieuwe slaapplek zijn, dan is jouw brein alert genoeg om daarop te reageren.

Melatonine:

Veel mensen slikken ­melatonine als ze op reis gaan. Dat is een slecht idee; het wordt nu vooral verkocht als slaapmiddel en dat is het niet. Melatonine kan ervoor zorgen dat je slaapritme verschuift, dat kan wel handig zijn bij een jetlag. Houd het liever bij natuurlijke middelen, zoals zoeken naar het vertrouwde.

Onderzoek:

Mijn partner kan echt overal in slaap vallen. Jaloers makend, want ik heb zelf het tegenover gestelde. En dus ook die ene rot nacht. Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat het meestal maar voor één nacht geldt. Vanaf de tweede nacht zal de hersenactiviteit van beide hersenhelften weer gelijk zijn. Geef het dus niet direct op na één nacht slecht slapen in een vreemd bed. Bedenk dat dit heeft te maken met de activiteit van jouw hersenen. Het is een beschermingsmechanisme.

Ga op dezelfde tijd naar bed als thuis en blijf niet te lang achter het blauwe licht hangen. Gun je lichaam een beetje rust. Je eigen kussen meenemen wil ook nog wel eens helpen. Een stukje thuis en je eigen geur.

hoofdkussen
Belangrijk Item.

Thuiskomst:

Om ervoor te zorgen dat je na de vakantie rustig thuiskomt en in je eigen bed lekker kan gaan slapen kan je voordat je weggaat al voorbereidingen treffen. Zou laten we de ramen en deuren dicht. De buren worden ingeschakeld om op het huis te letten als je weggaat. En er is iemand die regelmatig even komt kijken in je huis of die je planten, post of dieren verzorgd.

Voordat je weggaat is het belangrijk dat je een opgeruimd huis achter laat. Als je dan terugkomt van de vakantie hou je het rustgevende gevoel aan de vakantie nog even vast. Op die manier kan je langzaam weer een beetje gaan wennen aan de situatie thuis en zal je makkelijker je normale ritme kunnen oppakken . De eerste nacht in je eigen bed zal weer oud en vertrouwd aanvoelen.

Tips:

Heb je zelf tips die goed werken? Ik ben nieuwsgierig en hoor het graag van je.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de facebookgroep Anders Slapen. Dit is de link.


De Lente.

De lente is weer aangebroken, beter weer en lekker naar buiten. Dit is de periode van het Hout element in de Chinese Geneeswijze. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder het hout element?

Houtelement:

De lever en de galblaas meridiaan staan samen voor het houtelement. Zij staan voor energie, groei, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, plannen maken en zelfexpressie. De kleur van het element is groen. De emotie die erbij hoort, is woede. Het geluid is roepen, de geur is ranzig, het zintuig zijn de ogen, de smaak is zuur, het weer is de wind.

Als je kijkt naar de planten en bomen (hout), dan beginnen zij te groeien en bloeien in de lente. Ze moeten flexibel zijn en meebuigen in de wind, ze moeten zich aanpassen en de takken een andere kant op laten groeien als er iets in de weg staat. De energie van de lever meridiaan zorgt ervoor dat de energie in het lichaam alle kanten op wordt gestuurd. Gelijk aan de boom die alle richtingen (wortels, takken) opgroeit. Het element Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling, samenwerking, organisatievermogen en zelfexpressie. Wanneer het element Hout in balans is heb je een heldere visie en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken.

Slaap:

De tijd dat de lever (1-3 ‘s nachts) en galblaas (11-1 ‘s nachts) actief zijn kun je merken aan je kwaliteit van slapen. Kun je moeilijk inslapen of word je vaak wakker rond dit tijdstip? Dan is je lever en galblaas waarschijnlijk te actief en in onbalans. In de nacht worden al de prikkels van overdag verwerkt. Ben je boos of gefrustreerd geweest op de dag dan zal het zich rond deze tijden uiten. Hetzelfde geld voor malende gedachten.

wat brengt weer evenwicht:

1. Beweeg

De lever en galblaas meridiaan zorgen voor een goede flow van je energie door het lichaam. Als de energie niet goed stroomt, word je stijf en minder flexibel van lichaam en geest. Bewegen is dan ook een heel goede manier om dit element te ondersteunen. Dit kan door yoga of gewoon fietsen of wandelen. Maak een avondwandeling waardoor je hoofd leger is.

2. Rek en strek je zijkant

De galblaas meridiaan loopt vanaf je hoofd tot aan je 4e teen over de buitenkant van je lichaam (flanken, heupen, zijkant been). De lever meridiaan loopt van je grote teen over de binnenkant van je been, langs je liezen naar de borstkas onder de tepel.

Als je deze meridianen wilt activeren, kun je verschillende oefeningen doen. Voor alle oefeningen geldt: forceer niets, als je pijn voelt direct stoppen en indien je een aandoening of blessure hebt, overleg met je behandelaar of je deze oefeningen mag doen.

Oefening 1

Ga rechtop staan, met je knieën losjes – niet op slot. Je armen hangen langs je lichaam en vanuit je taille en bovenlichaam ga je een draaibeweging maken naar rechts, beide armen zwaaien mee. Vervolgens draai je naar links. Telkens maak je een draaibeweging en zwaaien je armen mee. Je benen en heupen blijven naar voren wijzen.  

Oefening 2

Ga rechtop zitten op de grond en spreid je benen, zo ver als dat nog comfortabel voor je aanvoelt. Draai dan vanuit je taille naar je rechtervoet. Adem in en til je armen op. Adem uit en laat je romp en je armen zakken naar je rechtervoet of onderbeen. Probeer bij elke ademhaling spanning los te laten , waardoor je iets meer naar de voet zal kunnen komen. Forceer niets, laat de ademhaling zijn werk doen. Na een paar ademhalingen, ga je weer rechtop zitten en herhaal je het aan de andere kant.   

3. Reinig je lever

De smaak zuur is gekoppeld aan het houtelement. Ook in de westerse filosofie wordt vaak aangeraden om wat citroen toe te voegen aan water om de lever te ondersteunen. Zuur helpt ontgiften. Dit kan door wat zuurdere smaken toe te voegen aan je eten of drinken. Het samentrekkende effect van zuur is ook van toepassing om emoties als woede, frustratie en agressie te beteugelen. De explosiviteit en expansie van de lente in de natuur kent ook een explosiviteit in gedrag. Het korte lontje ligt dan op de loer, een exces van de Lever. Zuur helpt ook tegen een terugkerende blaasontsteking.

4. Voeding die je beter kan eten/vermijden

Voeding die zuur smaak en/of groen is voedt het Houtelement. Door water te drinken of iets zuurs te eten, kun je frustratie of een woede uitbarsting neutraliseren. Wil je jezelf goed voeden, eet voldoende groente en fruit van het seizoen. Niet alleen beter voor je lijf omdat er de juiste voedingstoffen voor dat moment in zitten, maar ook vaak betaalbaar. Kies het liefst voor biologische producten.Transvetten (wat bijvoorbeeld in chips, koekjes, frituur en worst zit), frisdrank, alcohol en kant- en klaar maaltijden kan je beter vermijden of verminderen. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…

5. Uit je emoties

Als je je emoties voor je houdt en niet durft te uiten, kan dit stagnaties veroorzaken in je lichaam. Ben je een binnenvetter, probeer dan boosheid en frustratie van je af te schrijven. Hoe vaker je emoties op een gezonde manier uit, hoe meer je in balans komt.

6. Tijd nemen voor een massage om stagnaties op te heffen

Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Massage is heel geschikt om stagnaties op te heffen, zodat je zonder belemmeringen weer in beweging kunt komen. 

Wil je meer tips om beter te slapen? Word lid van de besloten Facebook groep Anders Slapen.

Moe wakker worden.

Moe wakker worden heeft twee oorzaken. Je hebt te weinig slaap gekregen of de kwaliteit van je slaap is onvoldoende.

Te weinig slaap:

Spreekt eigenlijk voor zich. Je bent te laat naar bed gegaan, hebt liggen draaien, enz. Ik denk dat je zelf het rijtje wel kunt aanvullen.

Onvoldoende kwaliteit:

Om uitgerust wakker te worden heb je voldoende diepe slaap nodig. Slaap je heel erg licht en ben je vaak wakker dan zul je dat de volgende dag merken.

Advies:

Stop met nog even lekker blijven liggen. Heel verleidelijk om je nog even om te draaien in je warme bed. Bij tijden heb ik er zelf ook last van en ben dan in ene een uurtje verder. Het voegt niets toe aan je gevoel van uitgerust zijn. Sterker nog het kan er voor zorgen dat je je juist vermoeider voelt

Ga voor jezelf na hoeveel en wat voor soort prikkels je op een dag te verwerken krijgt. Het grootste deel zul je moeten verwerken in je slaap. Mogelijk dat je daardoor bv in je droom aan het rennen bent. Word je op dat moment wakker dan ben je gegarandeerd moe.

Je slaapt in een te lichte slaapkamer waardoor je niet genoeg diepe slaap krijgt. Doe dus je gordijnen dicht.

Neem een wisseldouche. Hierdoor reset je je biologische klok.

Neem een stevig gezond ontbijt en ga daarna als het kan naar buiten voor een frisse neus.

Laat je B12 nakijken. Een tekort kan slaapproblemen veroorzaken. Er is ook een B12 groep op facebook te vinden voor informatie.

Snurk je waardoor je minder goed slaapt, vraag aan je tandarts voor een snurkbeugel.

Je kunt er ook voor kiezen om een slaapmasker te gebruiken.

Bijhouden van:

Je kunt de diepte van je slaap bijhouden met de Fitbit of de sleep cycle app. Daarna kun je eventueel overleggen met je huisarts.

Wil je meer tips, word dan lid van de facebook groep Anders Slapen.

Aswoensdag

Aswoensdag is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Op deze dag zet de priester met as een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers, om hen aan te sporen tot bezinning, boete en bekering. Aswoensdag is een verplichte vastendag.

Kleine geschiedenis

Paasvasten
In de katholieke Kerk werd het in de tweede eeuw gangbaar om ter voorbereiding op Pasen te vasten. Aanvankelijk vastten christenen alleen de drie dagen direct voorafgaand aan Pasen, later werd dat uitgebreid naar de hele Goede Week. Pas op het einde van de derde eeuw kwamen de veertig dagen voor Pasen in zwang als een doorlopende tijd van vasten en boete, naar analogie van de veertig dagen die Jezus zelf vastend in de woestijn had doorgebracht. Gedurende de drie laatste dagen van de Veertigdagentijd onthield men zich volledig van voedsel.

Aanvang Veertigdagentijd
Omdat in de Kerk op zondagen niet word gevast bepaalde paus Gregorius de Grote (590-604) dat de Veertigdagentijd voortaan 46 dagen voor Pasen moest aanvangen. Zo bleven er, na aftrek van de zondagen, tot Pasen veertig werkelijke vastendagen over. Door de bepaling van Gregorius de Grote ving het veertig daagse Vasten voortaan aan op een woensdag: Aswoensdag.

Askruisje
Op Aswoensdag ontvangt de gelovige in de Mis het zogeheten ‘askruisje’. De priester zet met as op het voorhoofd van de gelovige een kruisje, ten teken dat hij een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat.

Stof
Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: ‘Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’. Deze tekst is gebaseerd op het ‘doodvonnis’ dat God na de zondeval over de mensheid uitsprak (Genesis 3,19). Soms gebruikt de priester een andere formule: ‘Bekeert u en gelooft in het Evangelie’. Deze formule is minder gangbaar, maar ook zeer toepasselijk.

Openbare boete
De huidige Aswoensdag-praktijk is een verkorte versie van de as bestrooiing. Zondaars die volgens kerkelijk recht of kerkelijk gebruik een openbare boetedoening was opgelegd, werden op Aswoensdag tijdens een indrukwekkende plechtigheid met gewijde as bestrooid. Daarna werden zij door de priester naar de deur geleid en de kerk uit gestuurd. Zoals de eerste mensen vanwege zijn zonde uit het paradijs werden verdreven. Tot Witte Donderdag werd de boetelingen de toegang tot de kerk en deelname aan de eucharistie ontzegd. In de elfde eeuw raakte de openbare boetedoening in onbruik. Voortaan werden op Aswoensdag alle gelovigen met as bekruist, vanuit de gedachte dat alle mensen zondigen ten opzichte van God en hun naasten.

Vergankelijkheid en zuiverheid
Dat op Aswoensdag een kruisje met as gezet wordt, is goed te verklaren. As herinnert namelijk aan de vergankelijkheid van ons leven. Daarnaast is as ook door het vuur gezuiverd: een beeld voor de zuivering van onze Zonden die Christus door zijn dood heeft bewerkstelligd.

Palmtakken
Sinds de tiende eeuw wordt de op Aswoensdag gebruikte as voorafgaand aan de mis gewijd. Sinds de veertiende eeuw wordt de gebruikte as bovendien gewonnen door de palmtakken van de Palmzondag van het voorgaande jaar te verbranden. Die takken waren het teken van overwinning en zegepraal; hun as verbeeldt juist vernedering en rouw.

Zak en as
Als teken van berouw en vasten is het gebruik van as in de Bijbel algemeen bekend. De boeteling strooide zich as over het hoofd. Vaak ging hij daarbij gehuld in een zak, die als boetekleed werd gedragen. Vandaar de uitdrukking ‘in zak en as zitten’.

Verplicht vasten
Net als Goede Vrijdag is Aswoensdag in de meest recente editie van het kerkelijk wetboek als algemeen verplichte vastendag voorgeschreven (canon 1251). De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft daarbij in 1989 aangetekend: “Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede Vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten.”

Haring happen
In streken waar het gangbaar is om Carnaval te vieren, wordt op Aswoensdag vaak onder het genot van een (broodje) haring nog even teruggeblikt op het voorbije feest. Dit zogenoemde ‘Haring happen’ stamt uit de tijd dat tijdens de vasten geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten.

Bron: KRO/NCRV

Hoe kun je dit zelf invullen.

2x per jaar een week vasten is voor de meeste mensen goed te doen, vraag eventueel medische begeleiding. We zijn zo gewend aan bv suiker dat het best goed is als je verteringskanaal een weekje vakantie krijgt. Het maakt je geest helder, je lichaam schoner en je slaapt beter.

Probeer eens wat meer om alles mindful te doen, sta eens stil bij wat je echt aan het doen bent in plaats van maak haast, maak haast, maak haast. Het levert je rust op, minder prikkels en een diepere slaap.

Met voeding kun je ook veel bereiken. Na je vasten smaakt alles beter.

Wil je door praten over je slapen, plan dan een gratis adviesgesprek. De link vind je hier.

Ik heb ook een facebookgroep die je anders laat nadenken over slaap. De link vind je hier.

Interessant voor een ander? Delen wordt gewaardeerd.

Inslapen:

Inslapen, voor veel vrouwen een dingetje. Genoeg tips te vinden op internet, toch blijkt het niet zo eenvoudig te zijn.

Waarom werkt het dan niet?

Velen denken dat het toepassen van een enkele tip voor een korte tijd genoeg is. Helaas, zo werkt het niet. Wat men niet beseft is dat je inslapen al begint op het moment van wakker worden.

Hoe word je wakker:

Lekker geslapen? Wakker gelegen? Vaak wakker geweest? Een onbewust denkproces op het moment dat je je ogen open doet. Vaak zit daar dan ook nog een gevoel aan vast. Ga daar eens bewuster mee om, wat denk ik, wat voel ik. Met wat voor gevoel wil ik de dag doorkomen. Schrijf het op en kijk op de dag hoe je van negatief naar positief kunt formuleren. Dat voelt toch beter denk ik. Elke keer dat je op je dag negatief bent keer je terug naar hoe je je wel wilde voelen.

Wat doe je op een dag.

Heb je een lijstje met zaken die kost wat kost gehaald moeten worden? Goed is goed genoeg, je hebt maar 24 uur. Als je de dingen niet haalt veroorzaakt dat stress en boosheid waardoor je minder makkelijk inslaapt.

Heb je een zittend beroep dan is het raadzaam om in je pauze de benen te strekken. Ook na je werk is het dan niet raadzaam om alleen maar op de bank neer te ploffen, je moet je energie kwijt. Maak een stevige wandeling of ga een uurtje sporten.

Ga eens na hoeveel prikkels je op een dag krijgt. Veel prikkels betekent onrust in je systeem die je ook weer kwijt moet voordat je gaat slapen. Zoek op de dag naar evenwicht tussen spanning en ontspanning. Wees niet te hard voor jezelf, daar schiet je niets mee op.

Piekertijd:

Heb je zorgen? Je bent niet de enige. Schrijf je zorgen op dan krijg je overzicht. Vergeet niet om ook hier een gevoel bij te vermelden. Wat doet het met je en waarom. Geef jezelf op de dag tijd om bewust over dingen te piekeren, dit is al een stuk verwerking die niet in je slaap hoeft te gebeuren. Kun je iets aan je zorgen doen, doe het. Kun je er niets aan doen wees dan niet te trots om hulp te vragen aan een ander. Gedeelde smart is halve smart en samen kom je verder.

Kun je nog niet inslapen?

Blijf dan niet eeuwig liggen draaien maar doorbreek de cirkel. Verzet kort je zinnen door uit bed te stappen en iets te doen wat je ontspant. Probeer het daarna opnieuw. Kijk vooral niet op de klok. Het gaat tenslotte om de kwaliteit van je slaap en niet de kwantiteit.

ps: Wil je doorpraten over je slaapprobleem vraag dan een gratis gesprek aan zodat ik met je mee kan denken. De link vind je hier

Ik ben een besloten Facebookgroep gestart waar je in een veilige omgeving kennis kunt opdoen en/of delen. De link vind je hier. (Anders Slapen)

Alcohol en je slaap.

Alcohol en slapen, geen goede keuze. Als je alcohol drinkt slaap je vaak lichter en wordt je vroeg wakker. Goede slaap heeft twee kenmerken: hoe lang je slaapt en je slaapkwaliteit. Alcohol heeft dus effect op beide.

Hoe lang je slaapt:

De meeste mensen hebben een gemiddelde slaapduur van 7 uur.Goed slapen is belangrijk voor een goede gezondheid. Heb je een glaasje op dan val je over het algemeen makkelijker in slaap, maar je wordt vaak ook eerder wakker. Zo kom je dus niet aan voldoende rust. Heb je wel voldoende uren geslapen, dan voel je je vaak niet uitgerust. Mogelijk heb je zelfs een kater. Het doet dus nogal wat met je lijf. Het slaapmutsje is niet zo onschuldig als het lijkt.

Kenmerken van slecht slapen:

 • geen concentratie
 • overdag moe zijn
 • weinig energie
 • spierspanning
 • hoofdpijn
 • wisselende emoties
 • aanslag op je immuunsysteem.

Tip:

Drink je toch een keer alcohol, drink dat niet meer dan twee glazen verspreid over de avond. Zorg voor een bodem zodat de alcohol minder snel wordt opgenomen. Een snack is lekker maar je kunt er beter voor kiezen om iets gezonds te nemen. Suiker en zout krijg je teveel binnen met de meeste lekkere dingen.

Remslaap:

Tijdens de rem slaap droom je, je spieren ontspannen en alle informatie en emoties van de dag worden door de hersenen verwerkt. Deze slaap is belangrijk voor mentaal herstel. Alcohol onderdrukt de rem slaap waardoor je het gevoel kan hebben dat je gerend hebt in je slaap. Ook zul je onrustiger slapen.Daarom voelt iemand die in het glaasje heeft gekeken zich minder uitgerust.

Slaapproblemen:

Mensen met slaapproblemen zijn vaker verslaafd aan alcohol. Als iemand regelmatig en lange tijd drinkt, zal het lichaam daaraan gaan wennen. Dan heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Ga er dus verstandig mee om.

Tips:

Deze tips kunnen je helpen om goed te slapen zonder alcohol.

 • Ga op een vaste tijd naar bed
 • genoeg bewegen of sporten
 • geen blauw licht voor je gaat slapen
 • geen blauw licht in de slaapkamer
 • warme douche
 • ontspanningsoefening
 • lig je toch te draaien, zet dan rustgevende muziek op of luister naar een meditatie.

Wil je eindelijk iets doen aan je slaapproblemen, dat kan. Vraag een gratis gesprek aan waarin ik je alvast een aantal tips geef toegespitst op jouw situatie. De link vind je hier.

Wat je schoenen…….

Schoen, Wandelschoen, Wandeltocht, Bloem

Wat je schoenen willen zeggen is beweeg zoveel mogelijk op een dag. Goed voor lijf en leden en voor je slaap. Ongemerkt krijg je al redelijk veel beweging op een dag. Je staat op, loopt naar beneden, zet het ontbijt klaar, loopt naar boven voor een douche. In het eerste uur dat je wakker bent heb je er al een aantal gezet. Weliswaar zonder schoenen maar toch de eerste stappen zijn gezet.

Wat je schoenen willen vertellen is meer, meer,meer. Ga als het weer een beetje meezit een lekker stuk lopen. Frisse lucht doet je lijf goed. Er wordt niet voor niets gezegd een half uur beweging per dag. Ook als je je huishouden doet krijg je beweging maar het is niet genoeg helaas.

Onderzoek

Onderzoek wijst uit dat het goed is om minimaal 5000 stappen per dag te zetten, het liefst 10.000. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben zelf een wandelaar en trek er elke dag op uit, toch haal ook ik geen 10.000 stappen. Ook voor mij dus nog werk aan de winkel. Wat ik wel weet is dat als ik niet genoeg stappen zet, mijn slaap ook minder is.

Ben je niet zo mobiel en kun je weinig stappen zetten?

Pond, Banks, Vegetation, Tree
heerlijk weg dromen.
Rice, Vermicelli, Noodle, Beef, Food

De plaatjes heb ik er niet voor niets ingezet. Je kunt er een leuke oefening mee doen als het met bakken de lucht uit komt. Zoom voor jezelf eens in op de plaatjes. Wat doet het met je? Wil je je schoenen aantrekken en naar buiten? Verlang je naar de zon? Krijg je lekkere trek of honger? Wat doen de kleuren met je?

Slapen is ook indrukken van overdag verwerken. Als je bewust met kleur en geur of een mooie omgeving omgaat zal je lichaam meer ontspannen zijn als je gaat slapen. In donkere dagen kun je er ook voor kiezen om een paar druppeltjes mandarijn olie te verdampen in je slaapkamer. Naast de heerlijke geur slaap je er prima door.

Ps: heb je problemen met slapen en wil je er iets tegen doen, boek dan vrijblijvend een gesprek waarin ik je een eindje op weg help. De link vind je hier.

Er is ook een besloten facebook groep. De link vind je hier.

Volle maan van de langste nacht.

De bronafbeelding bekijken
Volle maan van de langste nacht en lekker slapen.

Volle maan van de langste nacht. Nooit van gehoord hoor ik jullie denken. Elke volle maan heeft haar eigen thema. Deze maan staat voor een nieuw begin. De duisternis van de winter is overwonnen en het is tijd om jezelf klaar te maken voor de groeikracht die heel langzaam gaat toenemen. Het is een tijd om zaken achter je te laten en alvast schoon schip te maken voor de nieuwe zaken die straks de ruimte nodig hebben om te kunnen ontwaken. Nog even en de lente begint, een tijd waarin veel vrouwen nieuwe dingen willen oppakken. Daarvoor moet nu ruimte gemaakt worden anders kun je straks niet ten volle scheppen. Plannen die nu uitgewerkt worden kunnen in de lente tot wasdom komen.

Wat heeft dat met slapen te maken?

Veel vrouwen reageren onbewust op de volle maan. Eb en vloed worden door haar veroorzaakt. Je lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water dus mensen zullen hier ook op reageren. Hoe dan? je bent overdag energieker of juist moe en depri. Veel vrouwen hebben rond deze tijd hun periode. Slapen is door ongemakken juist dan een dingetje. Je omgeving kan erover mee praten zullen we maar zeggen.

Tips:

Als je meer energie hebt overdag, zorg voor extra beweging. Energie en slaap gaan nu eenmaal niet samen.

Ga je plannen vorm geven.

Zorg dat je slaapkamer donker is.

Neem een lekkere warme kruik mee naar bed.

Ga voor jezelf na waar je emoties vandaan komen en schrijf ze van je af.

Zorg goed voor jezelf en wees een beetje mild in je oordeel over jezelf.

Hoe ervaar ik de volle maan?

Ik slaap super licht met volle maan en heb vaak een knikkebollen dag. Niet erg zolang ik maar weet waar het vandaan komt. Als ondernemer heb ik de vrijheid om even langer te blijven liggen. Vaak heb ik extra energie met volle maan die ik benut door een extra stuk te wandelen of moeilijke taken te doen die energie slurpen. Lig ik dan nog wakker dan weet ik dat het na een paar dagen weer makkelijker wordt. Er tegen vechten heeft geen zin.

Ben je een slechte slaper? Tijd voor een goed gesprek. Hier kun je het gratis gesprek aanvragen.

Heb je vrouwen in je omgeving die slecht slapen, delen is fijn.

Slaap en onderliggende problemen.

Slaap en onderliggende problemen is vaak voor vrouwen niet duidelijk. Het wordt weggeredeneerd.

Ik heb het te druk gehad

Mijn hoofd zit vol, maar ik moet nu echt naar bed

Morgen maar kijken hoe ik het op moet lossen

Afgelopen nacht slecht geslapen, komende nacht zal het wel niet anders zijn

Zomaar wat voorbeelden waardoor je slaap gesaboteerd wordt. Je staat er vaak niet bij stil, maar ongemerkt neem je veel onverwerkte zaken mee je slaapkamer in die er niet thuis horen. Het probleem is niet het niet kunnen slapen maar het onderliggende probleem dat je wakker houdt.

Het beste zou zijn als je in de avond je hoofd leeg maakt. Dit kun je op verschillende manieren doen:

Te druk?

Schrijf je zorgen van je af door een boekje en een pen naast je bed neer te leggen.Door het op te schrijven staat het op papier en kun je morgen met een fris hoofd kijken naar een passende oplossing. Je hebt er tenslotte een nacht over kunnen slapen.

Vol hoofd?

Ben je een hardloper? Ga aan het begin van de avond lekker een rondje rennen. Rennen en je zorgen maken gaan niet samen.

Ben je geen hardloper? Ga lekker een stuk in de wind lopen, het oververmoeide gevoel trekt weg en je hoofd is leger. Hierdoor zul je beter slapen.

Belemmerende gedachtes?

Schrijf voor jezelf eens op wat voor overtuiging je over je slaap hebt

Je kunt zelf vast nog wel meer voorbeelden geven die van toepassing zijn op je eigen situatie. Denk aan geldproblemen, zorgen om de kinderen, teveel rommel op je slaapkamer of straling door een tv/telefoon. Ga daar eens bewust mee aan de gang en je hebt een stap gezet naar een betere nachtrust en je hebt geen slaap meer met onderliggende problemen.

Kun je hier hulp bij gebruiken, vraag dan een gratis gesprek aan waarin we samen kijken wat voor jou de beste oplossing is.

Slaap lekker.