De lente is er weer!

De lente is weer aangebroken, beter weer en lekker naar buiten. Dit is de periode van het Hout element in de Chinese Geneeswijze. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder het hout element?

Houtelement
De lever en de galblaas meridiaan staan samen voor het houtelement. Zij staan voor energie, groei, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, plannen maken en zelfexpressie. De kleur van het element is groen. De emotie die erbij hoort, is woede. Het geluid is roepen, de geur is ranzig, het zintuig zijn de ogen, de smaak is zuur, het weer is de wind.

Als je kijkt naar de planten en bomen (hout), dan beginnen zij te groeien en bloeien in de lente. Ze moeten flexibel zijn en meebuigen in de wind, ze moeten zich aanpassen en de takken een andere kant op laten groeien als er iets in de weg staat. De energie van de lever meridiaan zorgt ervoor dat de energie in het lichaam alle kanten op wordt gestuurd. Gelijk aan de boom die alle richtingen (wortels, takken) opgroeit. Het element Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling, samenwerking, organisatievermogen en zelfexpressie. Wanneer het element Hout in balans is heb je een heldere visie en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken.

Slaap
De tijd dat de lever (1-3 ‘s nachts) en galblaas (11-1 ‘s nachts) actief zijn kun je merken aan je kwaliteit van slapen. Kun je moeilijk inslapen of word je vaak wakker rond dit tijdstip? Dan is je lever en galblaas waarschijnlijk te actief en in onbalans. In de nacht worden al de prikkels van overdag verwerkt. Ben je boos of gefrustreerd geweest op de dag dan zal het zich rond deze tijden uiten. Hetzelfde geld voor malende gedachten.

Wat brengt weer evenwicht:

Beweeg

  • De lever en galblaas meridiaan zorgen voor een goede flow van je energie door het lichaam. Als de energie niet goed stroomt, word je stijf en minder flexibel van lichaam en geest. Bewegen is dan ook een heel goede manier om dit element te ondersteunen. Dit kan door yoga of gewoon fietsen of wandelen. Maak een avondwandeling waardoor je hoofd leger is.

Rek en strek je zijkant

  • De galblaas meridiaan loopt vanaf je hoofd tot aan je 4e teen over de buitenkant van je lichaam (flanken, heupen, zijkant been). De lever meridiaan loopt van je grote teen over de binnenkant van je been, langs je liezen naar de borstkas onder de tepel.
  • Als je deze meridianen wilt activeren, kun je verschillende oefeningen doen. Voor alle oefeningen geldt: forceer niets, als je pijn voelt direct stoppen en indien je een aandoening of blessure hebt, overleg met je behandelaar of je deze oefeningen mag doen.

Oefening 1

  • Ga rechtop staan, met je knieën losjes – niet op slot. Je armen hangen langs je lichaam en vanuit je taille en bovenlichaam ga je een draaibeweging maken naar rechts, beide armen zwaaien mee. Vervolgens draai je naar links. Telkens maak je een draaibeweging en zwaaien je armen mee. Je benen en heupen blijven naar voren wijzen.

Oefening 2

  • Ga rechtop zitten op de grond en spreid je benen, zo ver als dat nog comfortabel voor je aanvoelt. Draai dan vanuit je taille naar je rechtervoet. Adem in en til je armen op. Adem uit en laat je romp en je armen zakken naar je rechtervoet of onderbeen. Probeer bij elke ademhaling spanning los te laten , waardoor je iets meer naar de voet zal kunnen komen. Forceer niets, laat de ademhaling zijn werk doen. Na een paar ademhalingen, ga je weer rechtop zitten en herhaal je het aan de andere kant.

3. Reinig je lever

  • De smaak zuur is gekoppeld aan het houtelement. Ook in de westerse filosofie wordt vaak aangeraden om wat citroen toe te voegen aan water om de lever te ondersteunen. Zuur helpt ontgiften. Dit kan door wat zuurdere smaken toe te voegen aan je eten of drinken. Het samentrekkende effect van zuur is ook van toepassing om emoties als woede, frustratie en agressie te beteugelen. De explosiviteit en expansie van de lente in de natuur kent ook een explosiviteit in gedrag. Het korte lontje ligt dan op de loer, een exces van de Lever. Zuur helpt ook tegen een terugkerende blaasontsteking.

4. Voeding die je beter kan eten/vermijden

  • Voeding die zuur smaak en/of groen is voedt het Houtelement. Door water te drinken of iets zuurs te eten, kun je frustratie of een woede uitbarsting neutraliseren. Wil je jezelf goed voeden, eet voldoende groente en fruit van het seizoen. Niet alleen beter voor je lijf omdat er de juiste voedingstoffen voor dat moment in zitten, maar ook vaak betaalbaar. Kies het liefst voor biologische producten.Transvetten (wat bijvoorbeeld in chips, koekjes, frituur en worst zit), frisdrank, alcohol en kant- en klaar maaltijden kan je beter vermijden of verminderen. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…

5. Uit je emoties

  • Als je je emoties voor je houdt en niet durft te uiten, kan dit stagnaties veroorzaken in je lichaam. Ben je een binnenvetter, probeer dan boosheid en frustratie van je af te schrijven. Hoe vaker je emoties op een gezonde manier uit, hoe meer je in balans komt.

6. Tijd nemen voor een massage om stagnaties op te heffen

  • Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Massage is heel geschikt om stagnaties op te heffen, zodat je zonder belemmeringen weer in beweging kunt komen.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.