Voor een goede nachtrust: 06 38611887

Altijd moe? Brak wakker worden zonder reden – herkenbaar!
Voel jij je ook steeds moe, zelfs na een nacht
Voor een goede nachtrust: 06 38611887
Hoe val ik sneller in slaap? Je slaap begint bij de nacht ervoor. Lukte het niet? Grote kans dat je opziet tegen de komende nacht.Is bij het wakker worden je eerste gedachte positief of blijf je hangen in het negatieve. Dat heeft grote invloed op hoe jij je overdag voelt. Mij helpt het om een vast ritme te hebben en veel in de buitenlucht te zijn. Maar ook ik heb nog wel eens plafonddienst.
Iedereen heeft er weleens last van: uren liggen woelen, piekeren en naar het plafond staren. Niet kunnen inslapen is frustrerend en kan je hele dagritme verstoren. Gelukkig zijn er bewezen strategieën die jou kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. In dit blog deel ik 7 praktische tips om jouw inslapen te verbeteren.
Inslapen is een natuurlijk proces, maar wordt vaak verstoord door stress, schermgebruik, verkeerde gewoontes of een onregelmatig slaapritme. Je lichaam wil wel slapen, maar je hoofd staat nog ‘aan’. Door beter te begrijpen wat jouw inslapen belemmert, kun je er gericht iets aan doen.
Een vaste routine helpt je lichaam en brein om in slaapstand te komen. Probeer elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en vermijd afleidende activiteiten zoals scrollen op je telefoon of werken. Kies in plaats daarvan voor rustgevende gewoontes zoals:
➡️ Tip: begin 30 tot 60 minuten voor bedtijd met ‘afschakelen’.
Het blauwe licht van telefoons en laptops onderdrukt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Hierdoor wordt inslapen moeilijker. Zet minimaal een uur voor het slapen je schermen uit. Kies liever voor een boek, rustige muziek of een podcast.
Cafeïne, alcohol en zware maaltijden kunnen je slaap verstoren. Probeer na 15:00 uur geen koffie meer te drinken en vermijd suiker en alcohol vlak voor het slapen. Een lichte snack zoals een banaan of een handje noten kan juist helpen bij het inslapen.
Je slaapkamer moet een plek zijn waar je lichaam tot rust komt. Let op de volgende punten:
Lichaamsbeweging helpt je beter te slapen, maar zorg dat je niet intensief sport vlak voor bedtijd. Een wandeling na het eten of wat lichte stretching in de avond kan het inslapen juist bevorderen.
Piekeren is één van de grootste redenen waarom inslapen niet lukt. Door voor het slapen je gedachten op papier te zetten, verminder je de onrust in je hoofd. Dit kan in de vorm van:
➡️ Dit simpele ritueel helpt je hoofd te ontspannen.
Rustige, diepe ademhaling verlaagt je hartslag en ontspant je zenuwstelsel. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 methode:
Herhaal dit een paar minuten en merk hoe je lichaam vanzelf ontspant.
Inslapen kun je trainen. Door bewust te kiezen voor rust, regelmaat en ontspanning, help je je lichaam om weer sneller in slaap te vallen. Begin met één of twee van bovenstaande tips en bouw het rustig uit. Gun jezelf de tijd om een nieuw slaapritme aan te leren.
Wil je persoonlijk advies of loop je vast met je slaapproblemen? Als slaaptherapeut help ik je graag verder. Dat kan op verschillende manieren.
Hier kun je de informatie vinden.
Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.
Voel jij je ook steeds moe, zelfs na een nacht
Waarom Schaapjes Tellen Echt Helpt, slaap lekker. Waarom schaapjes tellen
“Ik ben gewoon een slechte slaper.” We zeggen het vaak
Met welke gedachte stapte jij uit bed vanmorgen? (Een slapeloos
De Nacht Die Alles Veranderde: Waarom Slaaptherapie Geen Luxe Maar
Als gecertificeerd slaapcoach bied ik praktische workshops aan om de slaapkwaliteit te verbeteren en het welzijn te bevorderen. Ervaar betere nachten en energiekere dagen.
© 2024 Halve Maan Coaching | Privacyverklaring | Webdesign: Mango deSign
Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.