Voor een goede nachtrust: 06 38611887
Inslaap problemen
Inslaap problemen, veel mensen hebben er last van. We kennen het allemaal wel eens. Een spannende vergadering de volgende dag, het geven van een presentatie of zorgen maken om. Dit is heel normaal. Bij een spannende gebeurtenis de volgende dag kan het zo maar zijn dat je niet zo lekker slaapt. Na de spannende gebeurtenis kun je weer ontspannen en lukt het inslapen makkelijker.
Wanneer heb je een inslaap probleem?
Als je opziet tegen het naar bed gaan en er niet op vertrouwt dat inslapen vanzelf gaat, ondermijn je het inslapen. Duurt het inslapen langer dan 3/4 uur en blijft het moeilijk gedurende een periode van ongeveer een maand, terwijl je toch echt rust en ontspanning hebt genomen gedurende de dag, dan spreek je van een inslaap probleem.
Hoe ontstaan inslaap problemen?
Het kan zijn dat je lastig inslaapt door:
- Pijn en ongemakken bij het naar bed gaan.
- piekeren en nadenken over lastige dagelijkse problemen, maar soms ook over kleine zaken;
- een pijn of angst die je niet los laat.
- een storend geluid (snurken) of gevoel (jeuk, pijn) of iets anders wat u alert houdt.
- teveel/verkeerd eten en drinken.
- te hard en te lang nuttig blijven en doorwerken vlak voor het slapen gaan.
- beeldschermgebruik door het blauwe licht.
- overmatig slapen overdag waardoor de slaapdruk te laag is.
- omgekeerd slaapritme (ploegendiensten)
Wat kun je zelf doen?
Door ruim een uurtje voor het slapen gaan te beginnen met duidelijk je bezigheden af te bouwen. Je hoofd komt hierdoor al iets meer in de rust te staan. Lichten dimmen en geluid zacht zetten. De dag voor jezelf afsluiten en zorgen voor ontspanning (wat keuvelen en rommelen werkt vaak). Je kunt je lichaam voorbereiden op de slaap door pijn te verzachten met oefeningen, goed op je houding te letten of de benen alvast omhoog te leggen. Schrijf je gedachten en eventuele zaken op die je niet wilt vergeten.
Slaapritueel:
- oefeningen doen om uw pijn/klachten te verzachten
- tafel dekken voor morgen
- tanden poetsen/douchen/toilet/e.a.
- kleding klaarleggen voor morgen
- wekker zetten
- boekje lezen of favoriete muziek luisteren (geen TV kijken!)
- licht uit
- welterusten zeggen.
Door dit vast patroon van naar bed gaan weet je lichaam dat het gaat slapen. Slaap is sterk te beïnvloeden door gewoontevorming (conditionering) en daar is je slaapritueel een goed voorbeeld van.
Piekeren:
Ben je een piekeraar en kun je daardoor de slaap niet goed vatten? Plan overdag een piekermoment in van ongeveer een half uur. Schrijf op waar je over piekert en gebruik je fantasie voor oplossingen. De soep wordt vaak niet zo heet gegeten. Pieker je bij het inslapen nog steeds, vraag jezelf dan af wat voor invloed je hebt. Verandert de nacht je gepieker in een oplossing of blijf je rondjes malen? Bij het laatste heeft het dus geen zin omdat de oplossing niet komt. Beter is om het te laten en in de morgen opnieuw te kijken of je een oplossing kunt verzinnen. Dit wordt ook wel de cirkel van invloed genoemd.
Coaching:
Wat doet een slaapcoach met een klant die slecht kan inslapen? Na een gedegen intake beginnen we met het inventariseren van je bezigheden overdag. Wat doe je en waarom. Heb je genoeg momenten van ontspanning. Hoe is je slaap/waak ritme. Bijhouden van een slaapdagboek zodat je je eigen vorderingen gaat zien. Zit er een verborgen angst om te slapen. Wat zijn je overtuigingen over slaap. Heb je kort medicatie nodig om de cirkel van niet slapen te doorbreken.
Een online cursus lijkt zinvol, maar er komt zoveel meer bij kijken dan theorie. Een serieus probleem moet je serieus aanpakken. Alleen zo krijg je het resultaat dat je graag wil. Pillen helpen maar tijdelijk en zijn verslavend. Een quick fix is er niet.
Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.
Slaapstrategieën voor mannen en vrouwen: verbeter je slaap!
Als gecertificeerd slaapcoach bied ik praktische workshops aan om de slaapkwaliteit te verbeteren en het welzijn te bevorderen. Ervaar betere nachten en energiekere dagen.
Contact De Halve Maan Coaching
© 2024 Halve Maan Coaching | Privacyverklaring | Webdesign: Mango deSign