Inslapen:

Inslapen, voor veel vrouwen een dingetje. Genoeg tips te vinden op internet, toch blijkt het niet zo eenvoudig te zijn.

Waarom werkt het dan niet?

Velen denken dat het toepassen van een enkele tip voor een korte tijd genoeg is. Helaas, zo werkt het niet. Wat men niet beseft is dat je inslapen al begint op het moment van wakker worden.

Hoe word je wakker:

Lekker geslapen? Wakker gelegen? Vaak wakker geweest? Een onbewust denkproces op het moment dat je je ogen open doet. Vaak zit daar dan ook nog een gevoel aan vast. Ga daar eens bewuster mee om, wat denk ik, wat voel ik. Met wat voor gevoel wil ik de dag doorkomen. Schrijf het op en kijk op de dag hoe je van negatief naar positief kunt formuleren. Dat voelt toch beter denk ik. Elke keer dat je op je dag negatief bent keer je terug naar hoe je je wel wilde voelen.

Wat doe je op een dag.

Heb je een lijstje met zaken die kost wat kost gehaald moeten worden? Goed is goed genoeg, je hebt maar 24 uur. Als je de dingen niet haalt veroorzaakt dat stress en boosheid waardoor je minder makkelijk inslaapt.

Heb je een zittend beroep dan is het raadzaam om in je pauze de benen te strekken. Ook na je werk is het dan niet raadzaam om alleen maar op de bank neer te ploffen, je moet je energie kwijt. Maak een stevige wandeling of ga een uurtje sporten.

Ga eens na hoeveel prikkels je op een dag krijgt. Veel prikkels betekent onrust in je systeem die je ook weer kwijt moet voordat je gaat slapen. Zoek op de dag naar evenwicht tussen spanning en ontspanning. Wees niet te hard voor jezelf, daar schiet je niets mee op.

Piekertijd:

Heb je zorgen? Je bent niet de enige. Schrijf je zorgen op dan krijg je overzicht. Vergeet niet om ook hier een gevoel bij te vermelden. Wat doet het met je en waarom. Geef jezelf op de dag tijd om bewust over dingen te piekeren, dit is al een stuk verwerking die niet in je slaap hoeft te gebeuren. Kun je iets aan je zorgen doen, doe het. Kun je er niets aan doen wees dan niet te trots om hulp te vragen aan een ander. Gedeelde smart is halve smart en samen kom je verder.

Kun je nog niet inslapen?

Blijf dan niet eeuwig liggen draaien maar doorbreek de cirkel. Verzet kort je zinnen door uit bed te stappen en iets te doen wat je ontspant. Probeer het daarna opnieuw. Kijk vooral niet op de klok. Het gaat tenslotte om de kwaliteit van je slaap en niet de kwantiteit.

ps: Wil je doorpraten over je slaapprobleem vraag dan een gratis gesprek aan zodat ik met je mee kan denken. De link vind je hier

Ik ben een besloten Facebookgroep gestart waar je in een veilige omgeving kennis kunt opdoen en/of delen. De link vind je hier. (Anders Slapen)

Plaats een reactie