IK MOET SLAPEN

Kon ik maar…..

Kon ik maar…..

 

  • Makkelijk inslapen
  • Een keer doorslapen
  • Niet zo vroeg wakker worden
  • Zonder medicatie slapen

 

Ik pik er 1 voor je uit:

Kon ik maar makkelijk inslapen Je kent het vast wel: je ligt in bed, je zou allang moeten slapen, maar je blijft maar draaien. Links, rechts, op je rug, weer terug op je zij. De klok tikt verder, je hersenen draaien overuren, en het enige wat je denkt is: kon ik maar gewoon lekker liggen en slapen.

Het frustrerende van wakker liggen

Slaap zou iets natuurlijks moeten zijn. Een rustpunt aan het eind van de dag. Maar voor veel mensen is het een strijd geworden. Je bent moe, maar zodra je je hoofd op het kussen legt, lijkt je lijf het daar niet mee eens. Je benen willen bewegen, je schouders liggen niet lekker, je dekbed voelt te warm en dan weer te koud. Je probeert een comfortabele houding te vinden, maar niets voelt goed. En met elke minuut die voorbijgaat, groeit de frustratie. Waarom lukt het niet?

Waarom draaien we zoveel in bed?

Bewegen in bed is normaal. Zelfs mensen die goed slapen veranderen meerdere keren per nacht van houding. Maar wanneer je moeite hebt met in slaap vallen of doorslapen, lijkt dat draaien veel storender. Het voelt alsof je lijf en geest niet samen willen werken.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn:

  • Stress of piekeren: Als je hoofd vol zit, is het moeilijk om te ontspannen. Je gedachten blijven maar malen, en je lijf blijft alert.
  • Een oncomfortabel bed of kussen: Soms ligt het letterlijk aan de ondergrond. Een matras dat te hard of te zacht is, een kussen dat je nek niet ondersteunt – het kan allemaal bijdragen aan onrust.
  • Lichamelijke klachten: Pijn, krampen of rusteloze benen kunnen ervoor zorgen dat je constant een andere houding zoekt.
  • Slaapgewoonten: Te laat nog op een scherm kijken, cafeïne in de avond of onregelmatige slaaptijden kunnen je ritme verstoren.

De mentale strijd

Toch blijf je denken: kon ik maar….. Wat het allemaal nog lastiger maakt, is de druk die we onszelf opleggen. We moeten slapen, want we hebben morgen een drukke dag. We willen goed slapen, want we zijn zo moe. En hoe harder je probeert te slapen, hoe minder het lukt. Slaap kun je namelijk niet afdwingen. Het is een proces van loslaten, niet van controle.

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er manieren om beter tot rust te komen en dat eindeloze draaien te verminderen. Hier zijn een paar tips:

  1. Creëer een vaste routine. Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op. Zo help je je lichaam om een natuurlijk ritme te ontwikkelen.
  2. Beperk schermtijd voor het slapen. Het blauwe licht van je telefoon of laptop kan de aanmaak van melatonine – het slaaphormoon – verstoren.
  3. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Een goed matras, een ademend dekbed en een kussen dat bij jouw slaaphouding past kunnen echt het verschil maken.
  4. Ontspan bewust. Probeer ademhalingsoefeningen, een bodyscan of rustige muziek. Ook een warm bad of een boek lezen kan helpen om te ontspannen.
  5. Sta op als je niet kunt slapen. Lig je al langer dan 20-30 minuten wakker? Sta op, ga naar een andere kamer en doe iets rustgevends (géén scherm). Als je slaperig wordt, ga je weer terug naar bed.

Mijn eigen draaien?

Vaak heb ik een te passieve dag gehad. Te weinig bewogen, te veel ontspanning. Rusten alleen is ook goed en accepteren dat je een tijdelijk rot gevoel hebt. Morgen weer een dag.

Mildheid voor jezelf

Misschien wel het belangrijkste advies: wees lief voor jezelf. Het is verleidelijk om boos te worden of jezelf te veroordelen als het slapen niet lukt. Maar die spanning helpt je niet verder. “Het is oké. Rusten is ook goed, zelfs als je niet meteen slaapt.” Slaap is geen wedstrijd. Je hoeft het niet te winnen. Soms is het al een verademing om toe te geven: vannacht ging het even niet, maar er komt weer een nacht. Als je ligt te woelen en denkt “kon ik maar gewoon lekker liggen”, hoe rustiger je van binnen wordt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk tóch in slaap valt – zelfs al was het na een paar rondjes draaien. Zorgen zijn voor morgen want ze worden zelden in de nacht opgelost.

Ps: wil je met mij werken om uitgeruster wakker te worden? Hier vind je de info


Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.