O, die eerste rotnacht

O, die eerste rot nacht als je op vakantie of een weekend weg bent. Andere omgeving, ander bed, ander kussen. Veel mensen hebben slaapproblemen bij verandering van omgeving.

Eerste nacht effect
FNE staat voor First Night Effect, oftewel: ‘eerste nacht effect’. Het is natuurlijk heel rot, maar je hersenen doen dit eigenlijk om je te helpen. Het is een soort waakzaamheid die als beschermer dient. Je kent immers de geluiden in je nieuwe omgeving niet. Dus mocht er iets van dreiging op je nieuwe slaapplek zijn, dan is jouw brein alert genoeg om daarop te reageren.

Melatonine
Veel mensen slikken ­melatonine als ze op reis gaan. Dat is een slecht idee; het wordt nu vooral verkocht als slaapmiddel en dat is het niet. Melatonine kan ervoor zorgen dat je slaapritme verschuift, dat kan wel handig zijn bij een jetlag. Houd het liever bij natuurlijke middelen, zoals zoeken naar het vertrouwde.

Onderzoek
Mijn partner kan echt overal in slaap vallen. Jaloers makend, want ik heb zelf het tegenover gestelde. En dus ook die ene rot nacht. Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat het meestal maar voor één nacht geldt. Vanaf de tweede nacht zal de hersenactiviteit van beide hersenhelften weer gelijk zijn. Geef het dus niet direct op na één nacht slecht slapen in een vreemd bed. Bedenk dat dit heeft te maken met de activiteit van jouw hersenen. Het is een beschermingsmechanisme.

Ga op dezelfde tijd naar bed als thuis en blijf niet te lang achter het blauwe licht hangen. Gun je lichaam een beetje rust. Je eigen kussen meenemen wil ook nog wel eens helpen. Een stukje thuis en je eigen geur.

Thuiskomst
Om ervoor te zorgen dat je na de vakantie rustig thuiskomt en in je eigen bed lekker kan gaan slapen kan je voordat je weggaat al voorbereidingen treffen. Zou laten we de ramen en deuren dicht. De buren worden ingeschakeld om op het huis te letten als je weggaat. En er is iemand die regelmatig even komt kijken in je huis of die je planten, post of dieren verzorgd.

Voordat je weggaat is het belangrijk dat je een opgeruimd huis achter laat. Als je dan terugkomt van de vakantie hou je het rustgevende gevoel aan de vakantie nog even vast. Op die manier kan je langzaam weer een beetje gaan wennen aan de situatie thuis en zal je makkelijker je normale ritme kunnen oppakken . De eerste nacht in je eigen bed zal weer oud en vertrouwd aanvoelen.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.