Raam open/raam dicht?

Raam open/raam dicht? De meningen zullen verdeeld zijn. Als ik in de late avond door ons dorp loop valt het mij op dat de meeste slaapkamer ramen dicht zijn.

Ik ben nog van de generatie extra deken in de winter, kruik mee naar bed en ijsbloemen op de ramen. De extra deken zorgt gelijk voor verzwaring waardoor je dieper slaapt. Ik ben er niet slechter van geworden. Afgelopen week de proef op de som genomen en een nacht met raam dicht geslapen. Voor mij geen goed idee, werd met hoofdpijn wakker.

Goede ventilatie.

In welk kamp je ook zit, over één ding valt niet te twisten: goede ventilatie is echt nodig in de slaapkamer. Slechte ventilatie in huis veroorzaakt gezondheidsproblemen als ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Voor mensen met luchtwegklachten is vooral het afvoeren van vocht van belang. Het is een fabeltje dat het voldoende is om regelmatig het raam open te zetten. De frisse lucht die binnenkomt is namelijk na een half uur verdwenen. Zo nu en dan luchten is dus niet voldoende. Goed ventileren doe je 24 uur per dag.

Geluid.

Ik woon in een rustig dorp, maar wat nu als je in de drukke stad woont met geluidsoverlast. Tenzij je boven een kroeg woont is er in de stad niet overmatig veel geluid in de nacht. Aan bepaalde geluiden kun je wennen zonder dat het je slaap verstoort. Heb je toch last, slaap dan lekker met je raam dicht.

Raambekleding.

Je hebt ze in allerlei soorten en uitvoeringen. Met de juiste raambekleding kun je je slaap een handje helpen. Vitrage zorgt ervoor dat je met open raam toch frisse lucht binnen krijgt. Verduisterende gordijnen zorgen voor een donkere slaapkamer waardoor je dieper zult slapen. Geluid zal worden gedempt waardoor je er geen last van zult hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Snurken.

Een klacht van velen. Snurken is letterlijk het happen naar adem. Heb je je raam dicht, dan zal de snurker meer koolzuurgas in en uit ademen. Komt er geen verse lucht in de slaapkamer binnen dan raakt de lucht vervuild. Grote kans dat je een stuk slechter slaapt.

Een anti snurk kussen is een bekend middel in de strijd tegen snurken. Vaak wordt snurken veroorzaakt door het slapen op de rug. Dit omdat het weefsel en de onderkaak dan verder naar achteren zakken richting de luchtwegen, en deze zo geblokkeerd raken. Slapen op je zij kan dus een positief effect op je snurkklachten hebben.

Veel mensen hebben er echter moeite mee om deze positie tijdens de nacht te behouden. Een anti snurk kussen helpt je hierbij. Ze zijn zo gevormd dat liggen op je rug erg oncomfortabel is en je op deze manier gedwongen wordt om op je zij te slapen. Er zijn kussens in vele soorten en maten verkrijgbaar, dus je kunt zelf beslissen welke voor jou het meest geschikt is.

Je kan ook kiezen voor een slaapbeugel.

Wat doet een Slaapbeugel?

De slaapbeugel (MRA) bestaat uit twee delen: het ene deel klikt u vast op de boventanden en het andere deel op de ondertanden. Door deze twee delen te verbinden, schuift de onderkaak automatisch naar voren, zodat de zachte delen van de keel de luchtweg niet meer blokkeren.

Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende zaken. Heb je slaapapneu dan wordt de slaapbeugel vergoed uit de basisverzekering.

Raam open/raam dicht. Er valt heel wat over te zeggen. Ik ben zelf een voorstander van raam open vanwege de vele voordelen. In welk kamp je ook zit, het blijft ook een kwestie van je eigen voorkeur.

Slaap je met je raam dicht, zorg dan overdag in ieder geval voor voldoende ventilatie.

 

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.