Slaap en je darmen

Slaap en je darmen, veel mensen zullen de link niet leggen.Gezonde darmen zijn belangrijk voor een goede slaap en andersom is goed slapen weer belangrijk voor gezonde darmen. Een gezonde leefstijl, voldoende beweging en ontspanning en een regelmatig ritme kunnen bijdragen aan een goede nachtrust

Wat doen je darmen als je slaapt?

Onze spijsvertering vertraagt als we naar bed gaan. Het is dan ook belangrijk om 3 uur voor het slapengaan niets meer te eten en dan minstens 12 uur niet te eten. Je darmen hebben baat bij rust in de nacht en zo houden ze je niet uit je slaap

Als het wakker liggen of slecht doorslapen aan de darmen ligt, dan komt dat door voedselallergieën of darmklachten volgens darmklachten.nl. Een te hoog histamine gehalte kan de oorzaak zijn van niet in slaap kunnen vallen. Histamine kun je testen. Ga dan naar je huisarts.

Kan niet slapen door darmen?

Wanneer de darmflora uit balans is en de darmen niet gezond zijn, dan heeft dit impact op de hoeveelheid serotonine en melatonine de darmen aanmaken. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je slecht in slaap komt.

Slapeloosheid die verband houdt met de maag of darm:

  • Voedselallergieën
  • Darmklachten
  • Gastro-oesofageale reflux ziekte
  • Hoge histamine spiegels
    Wanneer je in bed ligt met een helder hoofd en je al aan voelt komen dat je niet in slaap kan vallen, is er een goede kans dat hoge histamine waarden de oorzaak zijn
  • Allergieën voor stof of geuren

Behandeling van slapeloosheid bij darmklachten
Behandel de onderliggende aandoening, indien daar sprake van is.

Verder kun je zelf de volgende maatregelen treffen:
– Vermijd rode wijn, chocolade oude kaas en noten en cafeïne
– Kijk geen tv of gebruik geen tablets in de avond
– Mediteer en wandel in de avond
– Zorg voor hypoallergene dekbed en kussens
– Gebruik geurloze zeep voor het wassen van het beddengoed
– Gebruik calcium (600 mg) en magnesium (400 mg) in de avond
– Melatonine*

*Melatonine welke verkrijgbaar is bij een drogist, is in veel gevallen niet sterk genoeg. Het wordt algemeen als veilig beschouwd om melatonine enkele weken te gebruiken. 5-Hydroxytryptofaan kan onder begeleiding van een arts worden gebruikt. Daarnaast is Valeriaan ook een mogelijkheid om de slapeloosheid te verminderen.

Slecht slapen

Als je slaapproblemen hebt, bijvoorbeeld omdat je ligt te piekeren of op onmogelijke tijdstippen wakker wordt, dan heeft je lijf daar last van. Je voelt je vermoeid, bent minder alert en hebt misschien een korter lontje dan anders. Ook is er bij langdurige slaaptekort een groter risico op lichamelijke en psychische problemen. Een tekort aan slaap heeft ook effect op je eetlust. Dat merk je al na een nacht weinig slaap. Dan maakt je lichaam extra ghreline aan, een hormoon dat de eetlust stimuleert, en juist minder van leptine, een hormoon dat zorgt voor verzadiging. Je gaat als gevolg daarvan meer eten, en vooral ook snacken, want je krijgt meer zin in zoet en vet voedsel. En dat heeft natuurlijk zijn invloed op de darmen: die krijgen meer en ander voedsel te verwerken.

Buikpijn en andere klachten

Als je last hebt van je darmen, bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, buikpijn of darmkrampen, dan heeft dat effect op je slaap. Je slaapt nu eenmaal niet zo lekker als je je niet lekker voelt. Het gevolg is dat je je de volgende dag vermoeid voelt, dat die hongerhormonen verstoord raken, dat je anders en meer gaat eten… en zo de darmen weer extra prikkelt. Zo kan een vervelende cyclus ontstaan.

Microbioom

Er zijn wetenschappers die denken dat het microbioom in de darmen ook wordt beïnvloed door de slaap. Een tekort aan slaap lijkt de samenstelling van het microbioom te kunnen beïnvloeden. Vooral de bacteriën die een rol spelen bij de stofwisseling en bij de spijsvertering hebben te lijden onder slaaptekort, zeggen Zweedse en Duitse onderzoekers. In hun onderzoek kregen volwassen vrijwilligers een aantal nachten een heel korte nachtrust. Na onderzoek van de ontlasting bleek het gebrek aan slaap effect te hebben op de bacterie-samenstelling. Het is nog niet duidelijk of deze veranderingen uiteindelijk ook effect hebben op de gezondheid.

Serotonine

En dan is er nog serotonine, een boodschapperstof die zich grotendeels in de darmen bevindt. Het is een stof die ervoor zorgt dat er boodschappen worden doorgegeven tussen de hersenen en de darmen. Het is óók de stof waaruit het slaaphormoon melatonine wordt gemaakt (we zeiden toch al dat een lichaam als een goed geoliede machine werkt?). Het blijkt dat er in de darmen cellen zijn, die reageren op stress en dan extra serotonine aanmaken. Dat extra serotonine gaat naar de hersenen en als reactie zorgen de hersenen dat de darmen meer gaan bewegen. Dat herken je vast wel: dat je sneller naar de wc moet als je heel zenuwachtig bent bijvoorbeeld. Onderzoekers bekijken nu of die extra aanmaak van serotonine ook effect heeft op het slaappatroon.

Gun je darmen rust

Van oudsher eet de mens alleen overdag, als het licht is. Dat was allemaal nog lang voor de uitvinding van de kaars en de gloeilamp, maar onze oude genen vinden het waarschijnlijk nog steeds prettig als er een duidelijk dag-nachtritme is voor eten en drinken. Er wordt dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar het beste tijdstip waarop je kunt eten. Uit onderzoek bij proefdieren blijkt bijvoorbeeld dat de kans op overgewicht toeneemt als dieren eten op tijden dat ze normaal gesproken rusten of slapen. En bij mensen die aan periodiek vasten doen, zie je ook dat ze hun gewicht en eetlust beter kunnen reguleren. Snacken in de avond lijkt geen goede gewoonte, en op zich is het logisch: ook de spijsvertering is gebaat bij nachtrust.

Blije darmen, goed slapen

Samengevat: er is nog veel onderzoek gaande naar de relatie tussen darmen en slaap. Goed slapen lijkt voor de darmen in elk geval gunstig. Als je ’s avonds niet meer eet en snackt, geef je je darmen de broodnodig rust die ze nodig hebben. Ook zul je na een nacht goed slapen de volgende dag minder behoefte hebben aan snacks – en zo de darmen niet onnodig belasten. Goed slapen geeft dus blije darmen, en op zijn beurt zorgen blije darmen ervoor dat je niet uit je slaap wordt gehouden door buikpijn of winderigheid. Slaap en darmen: een mooi duo! 

Slaap jij voldoende? Of word je vaak wakker van de wekker en denk je “Oh nee!”, gevolgd door een lat-relatie met de snooze knop? Veel mensen herkennen zich in de laatste situatie. Vaak kunnen ze wel eerder naar bed gaan, maar doen ze dat niet. En eenmaal in bed – doodmoe en wel –  duurt het soms even voordat ze in slaap vallen. Worden midden in de nacht wakker om te plassen of omdat ze dorst hebben en vallen dan vaak weer met moeite in slaap. Niet echt iets om lekker van uit te rusten. Je slapeloosheid kan komen door je darmklachten.

Tips om weer beter te slapen

Je kunt je lichaam op een aantal manieren helpen om weer beter te slapen.

Dat doe je door eerst in kaart te brengen wat de kwaliteit van je darmen op dit moment is, gevolgd door een tijdje anders eten en het (tijdelijk) slikken van supplementen om je darmen weer in balans te krijgen. Benieuwd hoe ik je hiermee kan helpen?

Dat hormonen van grote invloed zijn op je gemoedstoestand, weet je misschien wel. Denk aan de stemmingswisselingen die sommige vrouwen ervaren voordat ze ongesteld moeten worden, of de emotionele achtbaan die pubers kwelt. Maar wist je dat hormonen ook effect kunnen hebben op je darmen en je nachtrust, en andersom? Alles staat met elkaar in verbinding.

Zo zorg je voor gezonde darmen

Je darmflora bestaat uit een mix van bacteriën, zowel goede als minder goede. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er een goede balans is en je een rijke variatie aan bacteriën in je darmen hebt. Zo verloopt de communicatie tussen je darmen en je hersenen het soepelst.

Dat bereik je met voldoende slaap, beweging en ontspanning en met gezonde, vezelrijke voeding. Door fruit, groente, peulvruchten, bonen, noten en zaden te eten, krijgen de goede bacteriën in je darmen de overhand. Ook met gefermenteerde producten, zoals sommige zuivelproducten en zuurkool, doe je je darmen een plezier. Wil je je darmen echt blij maken, probeer dan eens probiotica – zoals gefermenteerde melkdrankjes. Die gunstige bacteriën bereiken levend je darmen en kunnen een positief effect op de gezondheid hebben.

We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door en we weten allemaal inmiddels wel dat slaap essentieel voor een goede gezondheid. Maar welke slaaphouding is nu het beste voor je buik en darmen? Fijn om te weten, zeker als je vaak last hebt van je darmen of spijsvertering.

Het is een hardnekkige fabel dat slapen op je linkerzijde het allerbest is voor je darmen. In die houding zouden de maag en de darmen het beste op hun plek in de buikholte liggen en daardoor het best kunnen ontspannen. Dat klinkt aannemelijk, maar… het is nooit bewezen.

Van foetus tot uitgestrekt

Hoe we slapen, is hoogst individueel. De een ligt volledig uitgestrekt op zijn rug te ronken. De ander krult zich als een foetus op. De derde rust op zijn rechterzij, de ander op zijn buik…. Driekwart van de mensen slaapt op de zij, naar schatting twintig procent slaapt op de rug en slechts vijf procent is een buikslaper. En het is allemaal goed. Als je maar slaapt! Want veel belangrijker dan de houding waarin je slaapt, is de kwaliteit van de slaap. Als jij een houding kiest waarin je prettig inslaapt, dan komt dat de kwaliteit van je slaap ten goede. Denk ook niet dat een slaaphouding statisch is. Gedurende de nacht verander je heel vaak van houding: je draait, je strekt je benen, wisselt van zij: allemaal heel normaal.

Een rustige buik

Wat is dan wél bepalend voor het goed functioneren van je buik en darmen tijdens de slaap? Dat is rust. Zorg dat je niet met een volle maag gaat slapen, anders moet je spijsvertering nog volop aan het werk tijdens de nacht. En dat komt je nachtrust, en je spijsvertering, niet ten goede. Neem je laatste maaltijd ongeveer 3 uur voor het slapen gaan en snack ’s avonds liever niet meer. Dan krijgen je darmen en buik de rust die ze verdienen. In welke houding dan ook!

 

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.