Slaapproblemen veroorzaakt door medicijnen

Slaapproblemen veroorzaakt door medicijnen?

Het innemen van medicijnen kan ook je ​​slaappatroon beïnvloeden en zelfs tot slaapstoornissen leiden. Welke medicijnen kunnen zorgen dat we slechter slapen.

 

Medicatie en slaapstoornissen

Slaapstoornissen zijn wijdverspreid en kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je niet goed slaapt, moet je niet alleen je slaapgewoonten onder de loep nemen, maar ook je eigen medicatielijst bekijken. Vooral naarmate je ouder wordt, kun je het niet meer vermijden om regelmatig belangrijke medicijnen in te nemen. Het is niet ongebruikelijk dat er bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, maagpijn, brandend maagzuur of innerlijke rusteloosheid, die een negatief effect hebben op uw slaapvermogen ’s nachts.

Sommige medicijnen kunnen er echter ook rechtstreeks verantwoordelijk voor zijn dat we moeilijker in slaap vallen of in de nacht wakker worden. Slaapstoornissen kunnen een van de bijwerkingen zijn, vooral bij medicijnen die het centrale zenuwstelsel of het hormoonmetabolisme beïnvloeden.

Medicatie als oorzaak van slaapstoornissen

 

Geneesmiddelen helpen ons lichaam ziekten te bestrijden en pijn, ontstekingen of ander ongemak te verlichten. Ze grijpen echter in op een grote verscheidenheid aan biologische processen, waardoor het slaapgedrag ook merkbaar uit balans raakt. Bepaalde medicijnen verstoren de natuurlijke slaapcyclus. Helaas is het in sommige gevallen onmogelijk om slaapstoornissen te voorkomen. De slaap wordt echter vaak slechts tijdelijk beïnvloed totdat het lichaam zich heeft aangepast aan de medicatie.

Medicijnen die de slaap verstoren

De werking van antidepressiva, hoge bloeddruk en hartmedicijnen, cholesterolverlagende medicijnen, maar ook pijnstillers die cafeïne bevatten. Hoestmedicijnen of medicijnen tegen astma en reuma, maar ook vele andere medicijnen kunnen ervoor zorgen dat we niet langer een goede nachtrust kunnen krijgen.

Bloeddrukverlagende medicijnen (anti hypertensiva)

Bètablokkers of Bèta receptor blokkers worden gebruikt om hoge bloeddruk of hartfalen te behandelen. Ze vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk, wat de druk op het hart verlicht door de effecten van het stresshormoon adrenaline en de boodschapperstof noradrenaline te remmen.

Deze twee stoffen zijn ook betrokken bij de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine. Het gebruik van bètablokkers schaadt ook de melatonine synthese en leidt vaak tot problemen met inslapen en doorslapen, omdat er een tekort aan melatonine in het lichaam is.

Antidepressiva

Antidepressiva behoren tot de groep van psychotrope geneesmiddelen en worden gebruikt voor de behandeling van depressie, angst, obsessief-compulsieve stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Ze hebben doorgaans een stemmings verbeterende werking en, afhankelijk van het soort medicijn, een activerende of deprimerende werking.

Zowel de zogenaamde ‘selectieve serotonine heropnameremmers’ (SSRI’s) als tricyclische antidepressiva kunnen de melatonine synthese verstoren en zo onaangename slaapstoornissen veroorzaken. Dit komt door het feit dat antidepressiva in de hersenen de zenuwverbindingen of de activiteit van belangrijke boodschapperstoffen beïnvloeden, vooral noradrenaline, dopamine en serotonine. Deze hormonen zijn ook betrokken bij het reguleren van het slaapmechanisme. Volgens onderzoeken leiden de medicijnveranderingen onder meer tot de onderdrukking van de REM-slaap en de afname van de hoeveelheid REM-slaap, wat betekent dat getroffen patiënten vaak melding maken van toegenomen dromen of nachtmerries.

Antipsychotica

Antipsychotica worden gebruikt bij toestanden van agitatie, psychoses of psychische aandoeningen en hebben vooral invloed op de neurotransmitter dopamine in de hersenen. Dopamine is ook betrokken bij de regulatie van de slaap-waakcyclus. Afhankelijk van de medicatie kan het ook een positieve invloed hebben op de slaap. Sommige antipsychotica worden daarom specifiek gebruikt om slaap en slaperigheid te bevorderen. Bij langdurig gebruik kan dit effect echter worden omgekeerd en een goede nachtrust verstoren.

Geneesmiddelen tegen de ziekten van Parkinson en Alzheimer

Mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson of Alzheimer lijden vaak aan slaapstoornissen als gevolg van de symptomen. Maar medicijnen die bij therapie worden gebruikt, kunnen ook de slaap beïnvloeden. Ze werken in het dopaminecircuit en kunnen, vooral als de dosering onjuist is, een negatief effect hebben op de psyche, nachtmerries bevorderen en bewegingsstoornissen veroorzaken die de slaap ’s nachts verstoren.

Pijn- of hoestmedicijnen die cafeïne bevatten

Vanwege de activerende werking wordt cafeine ook gebruikt als effectversterker in sommige pijnstillers of verkoudheidsmedicijnen. Zoals we allemaal weten heeft cafeïne een stimulerende werking en maakt het je wakker, wat het inslapen in de avond kan belemmeren.

Slaap goed ondanks medicatie en bijwerkingen

Geneesmiddelen worden voorgeschreven om de gezondheid van patiënten te behouden en het welzijn van patiënten te verbeteren. Helaas kunnen bijwerkingen nooit volledig worden uitgesloten en is de werking van een medicijn altijd sterk afhankelijk van het individuele lichaam en de ziekte of de dosering van het medicijn. Als u aan slaapstoornissen lijdt en vermoedt dat een medicijn de oorzaak zou kunnen zijn, is de eerste stap die je moet nemen contact opnemen met je arts. Neem contact op met je arts en bespreek de medicamenteuze behandeling met hem/haar. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om het preparaat te veranderen of om te letten op een specifiek tijdstip van inname, zodat de slaap niet te veel wordt beïnvloed.

Houd er rekening mee dat u nooit op eigen initiatief medicijnen mag innemen of ermee moet stoppen. Dit artikel vervangt geen medisch advies.

Als u om gezondheidsredenen niet zonder medicijnen kunt, kunt u proberen uw slaap op natuurlijke wijze te ondersteunen en de best mogelijke omstandigheden te creëren voor een goede nachtrust.

Conclusie: Slaapproblemen veroorzaakt door medicijnen?

  • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot moeilijk inslapen, problemen om in slaap te blijven, nachtmerries of een kortere slaap ’s nachts.
  • Medicijnen die een negatief effect kunnen hebben op de slaap zijn onder meer anti hypertensiva (bètablokkers), antidepressiva, antipsychotica, medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en Alzheimer, en pijnstillers en verkoudheidsmedicijnen die cafeïne bevatten.

 

 

Dit is een artikel dat eerder werd gepubliceerd door Smartsleep.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.