uitslapen is slecht voor je biologische klok

Van slaapslag?

Van slaapslag?

Van slaapslag omdat de klok een uur vooruit is gezet? Dat heeft te maken met je biologische klok.

Achtergrond:

Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. En in oktober een uur achteruit. Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.

Maar waarom hebben we die zomertijd nog, die moest toch weg?

Het klopt dat de Europese Commissie de zomer- en wintertijd wil afschaffen. Dat voorstel deden ze al in 2018. Volgens ‘Europa’ is een meerderheid van de inwoners daar ook voor. Dit zijn geen vragen voor Van Dale, maar wel voor de Nederlandse overheid. Op hun website stelt de Rijksoverheid dat het ‘nog niet duidelijk’ is. Volgens het kabinet is de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, onduidelijk over de voor- en nadelen van de afschaffing. “Uit Nederlands onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren”, stelt de regering verder.

De EU wijst volgens meerdere bronnen naar de lidstaten. Verschillende landen willen namelijk eerst zelf onderzoek doen naar de gevolgen van het afschaffen van de zomertijd in hun land. Dat levert bij Nederland dus geen helder beeld op. Daarnaast is ook niet duidelijk of we in de EU dan de zomertijd of juist de wintertijd gaan aanhouden, dat moet immers voor ieder land gelijk zijn. Op dit moment weet niemand wanneer de zomertijd afgeschaft wordt. Al is het niet ondenkbaar dat het onderwerp mede door corona minder urgentie heeft.

Tegenstanders:

Tegenstanders van de zomertijd vragen zich af hoeveel energie de aanpassing nou echt bespaart. Ook zeggen veel mensen fysiek last te krijgen van de verschuiving. Het zou hun biologische klok verstoren.

Daarnaast zorgt het verzetten van de klok voor meer aanrijdingen van wild. Dieren zoals reeën, herten en wilde zwijnen moeten wennen aan het ritme van de mens.

Biologische klok:

Wat is een bioritme of biologische klok? Bioritme is een aangeboren mechanisme waarbij allerlei lichamelijke functies in een bepaald ritme plaatsvinden. Deze hormonen zorgen ervoor dat u minstens één keer per etmaal (24 uur) moe wordt en één keer per etmaal een impuls krijgt om weer wakker te worden.

Hoe herstel ik mijn biologische klok?

Biologische klok resetten

Elke morgen op precies dezelfde tijd opstaan, óók in het weekend; overdag niet slapen; zoveel mogelijk het normale eetpatroon aanhouden en elke anderhalf uur een paar minuten naar buiten doet al wonderen.

Hoe krijg ik mijn ritme terug?

Om jouw lichaam sneller te laten wennen aan de nieuwe tijd en je te helpen om een goed slaapritme te behouden, hebben we 5 tips voor jou verzameld.

  1. Licht en donker zijn belangrijke indicatoren voor jouw biologische ritme. Zorg ervoor dat je ’s avonds de lampen dimt en de gordijnen sluit, zodat jouw lichaam het seintje krijgt dat je je klaar maakt voor een nachtrust. Dit betekent dus ook dat je als je lekker wilt slapen, dat je schermtijd moet vermijden in de avond. Kies er bijvoorbeeld eens voor om een boek te lezen in plaats van te scrollen op je mobiel.
  2. Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Zorg ervoor dat je dezelfde tijden aanhoudt, ook in het weekend. Regelmaat kan helpen bij je nachtrust.  
  3. Help je lichaam ’s ochtends ook een handje om sneller alert te worden, door de gordijnen direct open te doen. Zo krijgt je lichaam een seintje dat het wakker mag worden. Een lekkere ochtendwandeling buiten zorgt ervoor dat je je sneller opgekikkerd voelt.
  1. Dit geldt voor de hele dag: zorg ervoor dat je regelmatig naar buiten gaat! Dat is geen straf in de lente en zomer natuurlijk. Ken jij de app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting al? Deze app helpt je om iedere dag een ommetje te maken en dat is goed voor zowel je mentale als je fysieke gemoedstoestand. 
  2. Hoe verleidelijk het ook is, een zware snack laat op de avond kan invloed hebben op je nachtrust. Je lichaam blijft dan namelijk nog actief, omdat het bezig is met verteren. Probeer dit daarom te vermijden, om je nachtrust een handje te helpen.

Heb jij last van het verzetten van de klok en een andere oplossing waarmee je anderen kunt helpen? Laat het me weten.

Ben jij een slechte slaper en zou je er vrijblijvend over willen praten? Plan een gratis adviesgesprek en ik help je op weg.

 

 

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.