Inslaap problemen zijn te verhelpen

Waarom Schaapjes Tellen Echt Helpt,slaap lekker.

Waarom Schaapjes Tellen Echt Helpt, slaap lekker.

Waarom schaapjes tellen echt helpt? Een oude wijsheid die echter niet zoveel te maken heeft met goed slapen. Mis je er 1 met tellen dan kun je je slaap wel vergeten.We weten allemaal dat slapen belangrijk is. Toch zijn er maar weinig mensen die elke nacht fris en fruitig acht uur wegdromen. Maar wist je dat slaap en mentale gezondheid eigenlijk een onafscheidelijk duo zijn? Net als pindakaas en jam. Of koffie en… nóg een kop koffie.

Slaap: Het Vergeten Supermiddel

Stel je voor: er was een gratis medicijn, zonder bijwerkingen, dat je geheugen, humeur, energie én immuunsysteem verbeterde. Klinkt als magie, toch? Nou, dat medicijn bestaat. Het heet slaap.

Tijdens onze slaap gebeurt er van alles achter de schermen. Je brein verwerkt herinneringen, ruimt afvalstoffen op (ja, echt), en zorgt ervoor dat jij de volgende dag weer normaal kunt functioneren. Slaap is dus geen luxe – het is een basisbehoefte, net als eten en ademhalen.

Wat Gebeurt Er Als Je Niet Goed Slaapt?

En dus denkt schaapjes te moeten tellen. Een paar nachten slecht slapen kan je humeur al flink verpesten. Je wordt prikkelbaar, vergeetachtig, en het voelt alsof je hersenen in slow motion staan. Maar als slaapproblemen langer aanhouden, kunnen ze bijdragen aan serieuze mentale problemen zoals:

  • Depressie: Mensen met slapeloosheid hebben een veel grotere kans om depressieve klachten te ontwikkelen.
  • Angststoornissen: Slecht slapen versterkt angstgevoelens, wat op zijn beurt weer kan leiden tot nog slechter slapen. Een vicieuze cirkel. Angst om te gaan slapen is een bekend fenomeen en super vervelend.
  • Stress: Een slechte nachtrust verlaagt je stressdrempel. Alles voelt heftiger, en een lege melkfles in de koelkast kan ineens tranen veroorzaken. Dames in de overgang hebben hier ook nog wel eens last van. Geen fijn begin van de dag.

Slaap is niet zomaar iets. Het is de fundering onder je mentale gezondheid.

Andersom Werkt Het Ook

Niet alleen beïnvloedt slaap je mentale gezondheid, maar je mentale gezondheid beïnvloedt óók je slaap. Heb je veel aan je hoofd, dan is de kans groot dat je ligt te piekeren. Stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt of vaak wakker wordt.

Denk aan je brein als een overactieve collega die niet wil stoppen met praten, zelfs als het allang tijd is om naar huis te gaan. Alleen is ‘huis’ in dit geval je bed, en wil jij gewoon rust.

Wat Kun Je Doen? Tips Voor Beter Slapen

Geen zorgen, je hoeft geen schaapherder te worden om beter te slapen. Hier zijn een paar luchtige maar effectieve tips:

  1. Creëer een bedtijd ritueel
    Net als kinderen hebben volwassenen ook baat bij routine. Een boek lezen, warme douche, rustige muziek – het helpt je brein te snappen dat het tijd is om af te schakelen.
  2. Schermtijd = slaaptijd killer
    Je telefoon geeft blauw licht af dat je brein wakker houdt. Probeer minstens een uur voor het slapen je schermen uit te zetten. (Ja, ook Netflix. Sorry.)
  3. Maak je hoofd leeg
    Pieker je veel in bed? Schrijf je gedachten van je af in een notitieboekje. Dan kan je brein het even parkeren.
  4. Beweeg overdag
    Regelmatige lichaamsbeweging helpt je dieper te slapen. En nee, de trap naar je voordeur telt niet helemaal.
  5. Let op cafeïne en alcohol
    Koffie en slaap zijn geen vrienden. En hoewel alcohol je
    lijkt te helpen slapen, verstoort het je slaapkwaliteit. Je wordt vaker wakker en voelt je minder uitgerust.

Slaap Is Geen Luxe, Maar Levensbehoefte

We behandelen slaap vaak alsof het optioneel is en of slaaptekort niet bestaat.Praat jij erover bij de koffieautomaat? Iets waar je tijd voor maakt als je alles af hebt. Maar net zoals je je telefoon niet op 2% batterij wil laten draaien, zou je dat met jezelf ook niet moeten doen.

Gun jezelf dus de rust die je nodig hebt. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat je het verdient om mentaal veerkrachtig, scherp en ontspannen door het leven te gaan.

Dus de volgende keer dat iemand zegt: “Slaap is voor watjes” – lach vriendelijk, ga naar huis en kruip onder de dekens. Ga dat gesprek maar aan bij de koffieautomaat en je zult ontdekken dat er veel meer mensen zijn zoals jij. Doorbreek een keer het taboe en kijk wat het je oplevert.

Ps: wil je echt aan je slaapprobleem werken? Hier vind je de mogelijkheden.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.