wakker worden in de nacht

Wakker worden in de nacht?

Wakker worden in de nacht? Overdag te veel doen en te veel stress zorgt ervoor dat je op het moment van lichte slaap wakker wordt en meteen alert bent. Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt kijken we vaak op de klok hoe laat het is. Nog meer stress want je moet morgen wel presteren! De eerste stap is dus weg met de klok of op zijn minst de klok omdraaien zodat je niet kunt kijken. Je wil juist minder stress.

Wakker worden in de nacht wordt vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.

Wakker worden tijdens de slaap

Een veel gehoorde klacht is vaak wakker worden ’s nachts. De slaapkwaliteit in de eerste fase van de nacht is goed, maar je wordt te vroeg wakker. Nadien kan je de slaap niet meer vatten waardoor een verstoorde nachtrust het onaangename gevolg is. De meesten onder ons zijn pas uitgerust als we een volledige slaapcyclus hebben zonder onderbrekingen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor we ’s nachts wakker worden en vaak is het heel persoonlijk.

Slecht slapen door stress

Wakker worden wordt vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we slechter inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep. Hun brein staat nog teveel aan om rustig te kunnen slapen. Bovendien is het blauwe licht van de schermen een activerend licht, licht dat je nodig hebt om wakker te worden én dus niet om goed te slapen. ‘s Nachts wakker worden met stress en niet meteen kunnen slapen wordt op die manier een terugkerend feit.

Wakker worden door piekeren

Tegen slaaptijd is het moment gekomen om te stoppen met nadenken. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar het is ook een kwestie van je dag indeling. Je bed is niet een plek om te piekeren. Beter is het om daar een moment op de dag voor te kiezen, in de nacht kun je er toch niets aan veranderen. Pieker je toch? Zet een doos onder of naast je bed, schrijf je gedachte op en stop het in de doos, morgen kun je er verder over nadenken.

Lukt het toch niet om in te slapen? Dan kunt je beter even opstaan, een beetje water drinken, eventueel even lezen en terug proberen slapen. Als je kort wakker wordt, bijvoorbeeld om te plassen, vermijd dan om aan dagelijkse beslommeringen te denken. Focus op niets anders dan wat je aan het doen bent.

Wakker worden door omgevingsgeluiden

Omgevingsfactoren zijn belangrijk voor de slaap. Je kunt dan denken aan de buurman die thuis komt, snurken van je partner, fel licht dat je slaapkamer binnenvalt etc. Het verminderd de diepte van je slaap waardoor je makkelijker wakker wordt. Zoek uit wat je uit de slaap houdt en kijk of je een oplossing kunt bedenken.

Maak er een ritueel van om tijdig de nachtrust voor te bereiden en niet tot het allerlaatste moment ‘bezig’ te blijven. Dim de lichten, doe ontspannende zaken en neem de tijd om rustig te worden. Gun jezelf geestelijke rust in de laatste paar uurtjes voor het slapengaan. Zorg dat alles klaar is voor de volgende dag zodat de ochtend rustig kan verlopen.

Een nachtelijk avontuur in het weekend kan bij een aantal mensen reeds zorgen voor dagen van verstoorde nachtrust. We zijn sneller ontregeld dan we denken. Het sociale leven is ook belangrijk natuurlijk.

Wakker worden in de nacht door alcohol, door cafeïne of verkeerde voeding

Beperk alcohol en cafeïne (of theïne) tot een minimum. Na 16 uur drinken we best geen koffie of zwarte thee meer. Alcohol zorgt ervoor dat we sneller inslapen, cafeïne daarentegen zorgt ervoor dat we minder snel in slaap vallen. Beide zorgen ervoor dat we over een ganse nacht bekeken minder diep slapen. De kwaliteit van de slaap neemt dan af. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor bepaalde types alcohol zoals rode wijn.

Ook zware maaltijden maken ons gevoeliger om sneller wakker te worden. De diepe slaap wordt beïnvloed door de interne onrust die een werkende spijsvertering met zich meebrengt. Dit is de reden dat veel mensen wakker worden om 4 uur in de nacht. In het beste geval heeft de maag 12 uur rust.

Een toiletbezoek verstoort de nachtrust ook. Daarom is kort voor het slapen veel water of kruidenthee nuttigen geen goede zet. Hypoglycemie of een te lage bloedsuikerspiegel is ook een boosdoener. Dat komt omdat het lichaam dan reageert en adrenaline aanmaakt. Dit is een stof die ons wakker schudt en alert maakt, waardoor we moeilijk opnieuw kunnen inslapen.

Vrouwen die ongesteld zijn kunnen meerdere dagen last ondervinden van een slechte slaap. Heel vervelend en voor de ene vrouw is dit meer uitgesproken dan voor de andere. Een pijnstiller kan buikpijn ten gevolge van menstruatie verzachten. 

Ook vrouwen in de menopauze slapen vaak niet goed door de hormonale veranderingen. Zo krijgen ze te maken met o.a. opvliegers en nachtzweten. Een overgangsconsulent kan je vaak verder helpen.

Toch wakker  in de nacht?

Blijf je te vaak wakker worden? Aarzel niet te lang om professionele hulp te vragen. Een traject cognitieve gedragstherapie bij een slaapcoach kan de oplossing zijn. Samen kunnen we kijken waar het echte probleem zit en een oplossing bedenken zodat jij weer fijn kunt slapen en uitgerust wakker wordt.

Wil je meer tips en informatie over slaap? Sluit je aan bij de Facebookgroep Anders Slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Deel dit bericht:

Wil je beter leren slapen?

Je zou het niet denken, maar beter slapen is te leren. Hier heb ik een drie maanden durend programma voor. Wil je ook weer eens normale nachten hebben? Geef je op voor mijn workshop.